Saturday, January 16, 2010

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/moistuse-haal-netikommentaaride-suhtes.d?id=28525055&com=1

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/article.php?id=28525055
Mõistuse hääl netikommentaaride suhtes

"Kriitika anonüümsete netikommentaaride aadressil on ammu omandanud hüsteeria mõõtmed."
"Meedia-asjatundja Ivar Tallo ütles sel nädalal, et Eesti väiksust arvestades on kommenteerijate anonüümsus vajalik, sest hoiab ära repressioonid."

Kus need hüsteeria, 16.01.2010 14:18
piirile viidud inimesed esinevad? Mina ei ole kommentaariumites neid kohanud. Samuti ei ole kohanud nimetamisväärset laimu ega peldikuseinu. Küll aga olen kohanud teravmeelseid ja vaimukaid ütlemisi, millede üle olen saanud südamest naerda. Samuti olen kommentaarides leidnud vajalikke nõuandeid ja näpunäiteid, näiteks, kuidas valmistada ingveriteed ja kuidas seda tarvitada jpm. Mis aga puutub ID-kaardi kasutamisse kommenteerimisel, siis on see ilmne ülereageerimine. Mitte, et mul oleks midagi selle vastu, vaid, et selleks puudub igasugune vajadus. Keda see minu nimi ikka huvitab? Ma ise küll ei loe nimesid üldse, vaid ikka kirjapandud mõtteavaldusi. ID-kaarti kasutan E-valimistel ja notari juures jm. allkirja tõestamisel. Kas on mõtekas kommentaarid võrdsustada nende toimingutega?

21 comments:

  1. Jurakas., 16.01.2010 14:28
    to
    Kus need hüsteeria, 16.01.2010 14:18
    piirile viidud inimesed esinevad?

    Vaata, milliseid komme see-teine portaal välja tsenseerib, ja Sa saadki aru, kus hüsteerikud asuvad. Ning mis asi neid hüsteeriasse viib.

    PS. Üks vana asi ka - kõige valusam asi on TÕDE. Seetõttu tsenseerib enamus portaale eelisjärjekorras välja tõe, mis omanikule (omaniku parteile, omanikparteile, ...) ei meeldi. Lollusd ja sõim jäävad reeglina alles!
    Mõnikord nimetavad nad sellist TÕE väljatsenseerimist ka "poliitkorrektsuseks"

    ReplyDelete
  2. "Sulgeme kõik suud", 16.01.2010 14:55
    Iga päev näeb inimesi, kes on jäänud süsteemi hammasrataste vahele.Ja kellel pole abi mitte kusagilt loota. Nad kannatavad, aga ei julge iitsatadagi, sest nad on hirmul. Hirmul süsteemi ees. Nii nagu see oli Nõukogude Liidus. Kus suur tuus võib kõike, ent väike inimene tallatakse lihtsalt jalge alla. Võim kehtestab end läbi kohtusüsteemi, kus on võetud kasutusele küll Euroopa Liidu seadus, ent kus õigust mõistetakse endiselt Nõukogude Liidu tavade järgi. Muide, ka Nõukogude Liidus olid inimõigused seadusega kaitstud! Muidugi selle peale ainult naerdi ja saadeti inimesi nende arvamuste pärast üksteise järel kas hullu- või vangimajja. Praegu on ajad teised, ütlete! Kas ikka on? Miks näiteks mõistetakse inimesi süüdi nende arvamuste eest, võtame kasvõi Tiit Madissoni, kes oli poliitvang ka 1990ndatel, kus väideti et Eestis kehtib mõtte- ja sõnavabadus. Või Risto Teinonen, kelle tagaajamine tema veendumuste pärast on võtnud juba koomilised mõõtmed. Või loomakaitsjad, noored inimesed, kelle puhul on ette võetud nende vanemad ja vanemate töökohad ning ähvardatud võimalike komplikatsioonidega tulevikus. Või noor reformierakondlane, kes oma liiga julge erakonna-vastase kriitika pärast sunniviisiliselt mitmeks kuuks hullumajja "rohtude peale" suleti. Kelle arsenali sellised võtted kuuluvad?! Aga loomulikult, Nõukogude Liidu ja KGB omasse. Ja kes selle üle valitseb? Õige, partei.
    Kas see on juhus, et Kommunistliku Partei ustav käsilane Andrus Ansip, kes veel 1987. aastal koeri demonstrantide kallale saatis, on nüüd riigi juhtiva partei eesotsas? Loomulikult mitte. Kompartei on lihtsalt nime vahetanud, selle nimi on nüüd Reformierakond, ja tema käes või kontrolli all on kõik tähtsamad asutused: Euroopa Komisjoni voliniku koht, Eesti esindus Euroopa Liidu juures, Riigikogu, valitsus, Eesti Pank, õiguskantsler, Riigikohus, prokuratuur, kaitsepolitsei, presidendi kantselei, Eesti Meedia. Mis demokraatiast või võimude lahususest me siin räägime? Kogu võim kuulub parteile, nagu ühes ehtsas Nõukogude Liidus. Selle partei kontrolli all on nii seadusandlik kui täidesaatev võim, kohtuvõim ning ajakirjandus. Ja nii nagu Nõukogude Liidus, kehtib partei liikmetele immuunsus, ehk parteiline vastutus. Ehk teisisõnu: nemad seisavad seadusest kõrgemal, võivad teha, mida tahavad. Saata inimesi pe..se ja ähvardada vanglaga. Käskida ja keelata. Jagada ja valitseda.
    Kas selline olukord peaks jätkuma? Nalja teete! Kas selle nimel on võidelnud meie isad ja vanaisad, et nende lapsed jätkuvalt üht parteid teenivad, mis oskuslikult nime vahetas, ent mis edasi võimutseb ja möllab. Kehtestab oma absoluutset võimu, kui korraldab öösiti rahvale südamelähedaste sammaste mahavõtmisi Pärnus,Lihulas ning süüdistab selles heauskseid inimesi, kes oma sümboleid paljaste kätega kaitsma tulevad.Peksab neid nuiade ja nutustab pisargaasiga. Õiendab julmalt arveid nendega, kes julgevad vastu vaielda.
    Kust selline asi on tuttav? Loomulikult, Nõukogude Liidust, ja selle kõige hullemast, Stalini ajast. Kus samuti ööpimeduse varjus ausambaid õhiti, ning õiendati julmalt arveid nendega, kes seda tegevust takistasid. Süüdistades neid inimesi koostöös vaenulike välisriikide valitsustega.
    Inimesed,kodanikud ka need, kes nomenklatuurile truudust vandunud, ÄRGAKE, AVAGE OMA SILMAD! Vaadake, mis teie ümber toimub. Mis tehakse teie tuttavate, sugulaste ja sõpradega. Kas me selle nimel oleme võidelnud ja töötanud, et end sedamoodi alandada lasta?!Kas peame laskna sulgeda inimeste suu jäädavalt,et kõverpeeglite kameelionid oma tahet karistamatult ellu saaksid viia?

    ReplyDelete
  3. diplomaat, 16.01.2010 16:41
    Nii ja naa. Kui te juhtute vene Delfis ütlema paha sõna Venemaa, Putini, Medvedevi aadressil või iitsatate Stalini-NKVD-KGB terrorist oma ja teiste rahvaste vastu, siis kustutab valvas moderaator teie kommentaari hoobilt, sest:
    Hea tava kohaselt tuleb kommenteerimiskeskkonnast kustutada kommentaarid, mis sisaldavad roppusi, õhutavad rahvaste ja rasside vahelist vaenu, sõda, kutsuvad üles narkootikumide ja relvade kasutamisele, riigi kukutamisele või reetmisele või konkreetsete isikute suhtes füüsilisele vägivallale, levitavad valet või halvustavad põhjendamatult teisi isikuid.

    Kui te sõimate Eestit, eestlasi, ukrainlasi, ameeriklasi, grusiine jne. , Ansipit isiklikult ja kogu Eesti Vabariigi valitsust, lubate seina äärde panna kõik eesti fašistid, siis olete õiged inimesed, tegelete õilsa asjaga ja teie kommentaari ei puutu keegi.

    Minule tundub, et FSB-SVR on juba ammu sokutanud oma inimesed Delfi moderaatoriteks, n.ö. ideoloogilise võitluse eesrindele ja ka Simmi püha üritus elab edasi.
    Lugesin just portaalist grani.ru artiklit sellest, et Itaalia ei andnud endisele Naši ninamehele Jakimenkole sissesõiduks viisat ja lugesin ka kommentaare sinna juurde. Hea artikkel ja head kommentaarid sinna juurde, soovitan lugeda, kes vene keelt oskavad.
    http://grani.ru/Politics/Russia...
    http://grani.ru/Politics/Russia...
    Igatahes ei tundu FSB-lased Grani-sse moderaatoriteks pääsema.

    ReplyDelete
  4. Onu, 16.01.2010 17:42
    Kommentaarid kommentaarideks kuid mis õigusega delfi on asunud kommentaare tsenseerima? Põhiseadus sätestab üheselt, et tsensuuri ei ole. Või on delfi võrdsem seadusest??

    ReplyDelete
  5. ., 16.01.2010 17:57
    Miks näiteks kommenteerin mina.
    Ma põhilise aja elan välismaal,ja minu ainus infokanal on DELFI.Kuid tihti loen ma sealt ülilollakaid pealkirju,mis pole tegeliku sisuga üldse seotud.Samuti heietavad seal paljud primitiivsed ajakirjanikud mõtetutel teemadel,või keeravad mõne uudise edastamise tõeliseks verbaalseks käkiks.Ning õigekeelsus-mina võin eksida,nina olen "mitte-keegi"-aga ajakirjanikult ootaks ikka korrektset keele ja õigekirja kasutust.
    Ja kui ma siis lugedes kodumaa uudiseid avastan seal mingi totruse-siis tahes tahtmata soovin avaldada oma arvamust.Kuid olen püüdnud kogu aeg kinni pidada inimliku korrektsuse reeglitest.

    ReplyDelete
  6. diplomaat, 16.01.2010 18:45
    Veel vene Delfist niipalju, et mitte ainult paljud moderaatoriks pugenud šovinistid ei tundu FSB palgal olevat, vaid osad kommentaatorid tunduvad töötavat moderaatoritega lausa meeskonnana. Et ma ei tunduks paranoilisena, siis siin üks link venekeelsele artiklile, milles toodul minu kahtlused põhinevad:
    http://www.gulag.ipvnews.org/article20060...

    ReplyDelete
  7. TO: Teadmiseks, 16.01.2010 21:15, 16.01.2010 22:15
    "Anonüümsust kommentaariumites pole tegelikult olemas:). See on illusioon lihtsameelsetele!"

    Juristi ja praktikuna võin kinnitada, et see "illusioonijutt" ei pea paika.

    Üks loll võib oma kommentaariga normaalse inimese elu tükiks ajaks ära mürgitada.
    Kui aga püüda seda asja hageda, siis ajakulu, närvikulu ja rahakulu on üsna pööratu.
    Tehniliselt aga tavainimesele ülikeeruline on ka anonüümset persooni kätte saada ja hageda. Lisaks muule ei ole 100% garantiid, et anonüümne värd kätte saadakse.

    Lihtsam ja inimlikum on panna vastutama isik, kes lubab oma internetiressursil vabalt sõnnikul vohada.
    Meediaväljaandel on kordades tõhusam ja lihtsam piirata lollide käitumist omapoolsete tehniliste vahenditega, kui lihtsal lugejal hageda üksikut lolli.

    Ja mõelge ka selle peale, et kui näiteks suvaline päevaleht oma veergudel laseks vohada "kirjanurka", mis kubiseb ebatsensuursetest väljenditest ning laest võetud "faktidest" ...

    Siinjuures ei ole tegelikult vahet, kas on tegemist netiväljaandega või paberväljaandega.

    ReplyDelete
  8. TO: ip aadressi, 16.01.2010 21:35, 16.01.2010 22:18
    "järgi peaks ju saama tuvastada kommenteerija, seega millest see paanika ,enamus komme tehakse kas kodus või tööl , ei kipu uskuma , et keegi kuskil tankla tasuta levis miskit kommima hakkaks"

    Aga proovi see rada ise läbi käia. Eks siis näed, mida see tähendab.

    Alates kirjade ja nõuete kirjutamisest kuni hagi esitamiseni kohtusse.

    Ja rõhutan veel - IP aadress on edukalt varjatav.

    ReplyDelete
  9. to Jurist, 17.01.2010 01:25
    Üks loll võib oma kommentaariga normaalse inimese elu tükiks ajaks ära mürgitada.

    Mürgitada? No vaevalt see asi ka päris nii hull on. Ehk tood mõne näite.

    Aga proovi see rada ise läbi käia. Eks siis näed, mida see tähendab.

    Miks peaksid kommenteerijad või väljaanded vastutama selle eest et Eesti kohtusüsteem ei toimi.

    ReplyDelete
  10. miks ma vihkan Maalehte, 17.01.2010 07:03
    20 aastat tagasi oli Maalehe postkasti tuleku päev pidupäev.kui tuli võimule Rahvaliit,muutus Maaleht punapropaganda levitajaks ja ma loobusin tellimisest.praegu levitab Maaleht punarohelist propagandat ja teisitimõtlemine on keelatud,kustutakse koheselt.Maaleht on sama palju maa leht kui Rahvaliit rahva liit.

    ReplyDelete
  11. üks naine, 17.01.2010 08:24
    Kindlasti on vägagi palju nõmedaid ja sisutühje kommentaare, mingi ärapanemine kommenteerijatel omavahel ning tekibki tüütu ja surnud ring, teemast eemaldutakse...jne.Kuidas seda takistada, ei kujuta ette, eks see ole kinni kommenteerija haridusastmes ja lastetoas.
    Kuid, jälgides mitmeid segaseid lugusid õigusvallas, tekib tahtmatult tunne, et soovitakse inimeste suid sulgeda, see aga tähendab politseiriigi poole liikumist või siis olemist seal aina. Siiani ei ole paika pandud nende instantside piirid, vastutus ja kui soovite argumenteeritus, mõtlen eriti KAPO, prokuratuurid. Isegi selline tühisena tunduv ilming: prokurörid ja kohus paiknevad ühes majas (Tartu) + ühes koolis õppimine st. kõik tunnevad kõiki ja peaks olema eriti naiivne, et need persoonid ei suhtle kohtueelselt ja ei arutata asjade käiku, mida aga see tingib, võib mõelda igaüks edasi. Kui inimene kommenteerib, väljendades enda arvamust või isegi teades asja kohta, nii nagu tema seda teab, on tema kodanikuõigus.

    ReplyDelete
  12. Mull&Moll, 17.01.2010 08:46
    Orjalikult saba liputades on unustatnud ,et südamelt langev kivi võib kukkuda ka haige käpa või varba peale,kuid mitte kunagi tühjaks lakutud veekaussi või täissülitatud süljekaussi.

    ReplyDelete
  13. marcho, 17.01.2010 08:52
    Et hinnata, kui väike või suur keegi või miski on, selleks tuleb teda õiges taustsüsteemis võrrelda teis(t)ega.
    Niisiis, asetanud nüüd mõõtmiseks kõrvuti siinsed, anonüümsete kommenteerijate vastu sõtta astunud ajakirjanikud ning täna varahommikul näidatud, tõsielufaktidel põhineva filmi "Keelatud võtted" peategelane, samuti ajakirjanik...

    Miks küll peab ühe väikese pindalaga riigi nn neljas võim olema samuti pisike ja mittetõsiseltvõetav?

    ReplyDelete
  14. Lugeja., 17.01.2010 09:12
    Riiki juhivad netikommentaatorid, mitte poliitikud. Vaadates mingit saadet, kus tegelastel olid arvutid ees, nägin, et Lang uuris mis Delfis uudist. Loevad komme nigu mühin ja tänu kommidele on meie riik veel püsti.

    ReplyDelete
  15. susser, 17.01.2010 09:25
    minu meelest on vahel need kommentaarid väga mahlakad ja vahvad.Ja ei mõista kuidagi ,miks neid nii kardetakse ja nii palju kära selle ümber on.

    ReplyDelete
  16. Ats, 17.01.2010 09:37
    Inimesed hakkavad pigem üha rohkem asjadest aru saama ja oma arusaamu kommentaarides väljendama, seda loevad teised inimesed ja hakkavad mõtlema, et kurat nii tegltikult ju ongi. Loomulikult on ka selliseid kommentaatoreid, kes tuleks üles otsida ja natuke nahutada.

    ReplyDelete
  17. GRU, 17.01.2010 09:57
    Nn anoonüümne kommentaar annabki elektroonilisele meediale mahla, vastasel korral pole portaale vaja, kui seal ainult ühed ja samad targutajad vahutavad, kelle iga arvamus on juba ette teada ja kes on ühtemoodi vahutanud aastakümneid.Ma olen ka voorimehe kombel kohalikke poliitikaane, riigivargaid ja punaseid tõppraid läbi nokkinud aga ma olen neid nii nokkinud, et kui tõbras julgeb kohtusse minna, siis tal läheb asi veel hullemaks ehk upub ise enda kompramülkasse ja teevad väga targalt minu "kangelased", et püsivad vait ja vagusi.Üldiselt kommenteerimise parimad ajad on ajutiselt möödas, kuna punased riigivargad on kõik koos tõusnud tagajalgadele aga olge mureta, võitlus punastega jätkub viimse veretilgani...

    ReplyDelete
  18. vales peab terake tõtt olema, 17.01.2010 10:04
    "Sulgeme kõik suud", 16.01.2010 14:55
    Leidsin ühe ehtsa mõjuagendist kommentaatori. Ilusate ja õigete sõnadega toob ta välja praeguse elu puudujäägid. Kusjuures pannes sujuvalt kogu süü Ansipile ja Reformierakonnale. Samas mainimata sõnagagi suurusjärgu võrra hullemat Keskerakonda. Kui kirjutaja oleks aus ja erapooletu siis ta ütleks välja, et kaks suurparteid teevad tihedalt koostööd ning kõik tähtsamad otsused võimul püsimiseks on võetud vastu nende sõbralikus koostöös. Näiteks kasvõi hiljutine riigikogulaste palgatõstmine, samuti europarlamendis ühes fraktsioonis olemine.

    ReplyDelete
  19. 1504, 17.01.2010 10:05
    Huvitav, kas kommenaatriumitesse ID-kaardi abil sisse logimise ajastu saabudes tekivad ka nn tankistid (nt mingi parm Ljohha Balti Jaama tagant 25-krooni eest) nagu kunagi olid hämara taustaga firmadel... ?!?
    ;-)))

    Ja huvitav oleks teada mismoodi siis ikkagi praegu (kui seda stalinlikku suukorvistamist, peale EPL, pole veel tomimunud) käitutakse "kaabaka tuvastamisel" sel juhul, kui inimene oma läpakaga linnas liikudes pillub kommentaare suvalistest punktidest? Tallinn on ju praktiliselt WIFI-ga kaetud ja tuvastamine sisuliselt võimatu?!?

    ReplyDelete
  20. asotsiaal, 17.01.2010 10:06
    TO: Teadmiseks, 16.01.2010 21:15, 16.01.2010 22:15
    #"Anonüümsust kommentaariumites pole tegelikult olemas:). See on illusioon lihtsameelsetele!"

    Juristi ja praktikuna võin kinnitada, et see "illusioonijutt" ei pea paika.#

    Võiks väita sama külmalt, et energia jäävuse seadus ei pea paika. IP aadress just selleks ongi, et selle järgi tuvastada terminali.

    #Üks loll võib oma kommentaariga normaalse inimese elu tükiks ajaks ära mürgitada.#

    Kas on ikka normaalne, kui õllekataguse maailmaparandaja "märkus" suudab mürgitada möödakäija elu tükiks ajaks? Kui normaalne on möödakäija, keda suudab solvata läbi aialipikute haukuv koer?

    #Kui aga püüda seda asja hageda, siis ajakulu, närvikulu ja rahakulu on üsna pööratu.#

    Mis mulje jääb möödakäijast, kes laskub vaidlusesse õllekataguse maailmaparandajaga või laskub neljakäpukile ja haugub läbi aialipikute koerale vastu? "Paar parajaid", jääb kõrvaltvaatajale mulje.

    #Tehniliselt aga tavainimesele ülikeeruline on ka anonüümset persooni kätte saada ja hageda. Lisaks muule ei ole 100% garantiid, et anonüümne värd kätte saadakse.#

    Tehniliselt võib "paar parajaid" korral, esimesel juhul saada pihta õllepudeliga ning teisel juhul ära määrida käed ja põlved, seda lisaks väärikuse määrimisele.

    #Lihtsam ja inimlikum on panna vastutama isik, kes lubab oma internetiressursil vabalt sõnnikul vohada.#

    Me ei peaks korraldama oma elu pättide ja koerte järgi, vaid nende olemasolu arvestades. Praegu see tundub nii olevat, kuid on neid, kes sooviks just pättide ja koerte järgi elu korraldada.

    #Meediaväljaandel on kordades tõhusam ja lihtsam piirata lollide käitumist omapoolsete tehniliste vahenditega, kui lihtsal lugejal hageda üksikut lolli.#

    Lihtsam oleks keelata mulle mittemeeldivatel inimestel tänaval olla ning koeri võiks pidada vaid toas.

    #Ja mõelge ka selle peale, et kui näiteks suvaline päevaleht oma veergudel laseks vohada "kirjanurka", mis kubiseb ebatsensuursetest väljenditest ning laest võetud "faktidest" ...#

    Niisugusi prügimägesid on olemas küll, kuid nende vastu tunnevad huvi reeglina vaid prükkarid.

    #Siinjuures ei ole tegelikult vahet, kas on tegemist netiväljaandega või paberväljaandega.#

    Ja üldse võiks alustada sellest, et Mulle mittemeeldivad inimesed kõrvaldada avalikest kohtadest, et nad Mind ei häiriks oma olemasoluga.

    ReplyDelete
  21. khm, 17.01.2010 10:10
    to asotsiaal

    kummardus, aplaus ja väike tants ka takkaotsa.

    See oli kõige parem kommentaar, mis sel teemal üldse kunagi kirjutatud. Lihtne ja loogiline - "Kui normaalne on möödakäija, keda suudab solvata läbi aialipikute haukuv koer?" - just nimelt.
    Aga kuidas on võimalik, et riiki juhib justiitsminister, kes ei suuda problemei samamoodi vaadata?
    Kas saaks sunniviisiliselt saata Langi psühhiaatrilisse kontrolli?

    ReplyDelete